Logo /nl/aussenpolitik/aussenpolitik/Duits-Deutsch/index.html Sitemap Contact
Welkom in Duitsland De ambassade Buitenlandse en Europese politiek Informatie voor Duitse staatsburgers Economie Cultuur
Uitwisseling van scholieren en jongeren
Kostenloze Studiereis!!


"Hoe slim ben jij?"

"Als je echt slim bent en in 5 VWO zit, maak je deze zomer een kostenloze studiereis naar Duitsland!".

Met deze slogan worden leerlingen op posters en websites geattendeerd op een mogelijke deelname aan een studiereis naar Duitsland. Dit programma, das Prämienprogramm, is ingesteld door de Bondsrepubliek Duitsland in samenwerking met het Europees Platform om de studie van de Duitse taal bij buitenlandse leerlingen te stimuleren en vormt een onderdeel van het culturele akkoord tussen Duitsland en Nederland. Tijdens het verblijf in Duitsland zijn de leerlingen gast van de Duitse regering; hieraan zijn dan ook geen kosten verbonden. Het Europees Platform betaalt de reis naar de bestemming in Duitsland. Deze studiereis is onderverdeeld in twee programma's waaruit de leerlingen een keuze moeten maken:

1) Sprachkursprogramm.
Een intensief groepsprogramma gericht op taal dat wordt gevolgd aan een Duits gymnasium met een reeks excursies. Duur: drie weken met verblijf bij een gastgezin. In totaal is er binnen dit programma plaats voor 15 leerlingen.

2) Internationales Preisträgerprogramm.
Een reis van vier weken door heel Duitsland met een internationale groep. Binnen dit programma is plaats voor 5 leerlingen. Het programma, dat in juli (2004) van start zal gaan in het zuiden van Duitsland (Regensburg), is bedoeld voor leerlingen die niet alleen goed in Duits zijn en verder goede resultaten behalen, maar die ook sociaal competent zijn. Bij hun aanmelding moeten de leerlingen aangeven voor welke van de twee soorten programma's ze interesse hebben. Let op: een aanmelding insturen betekent niet automatisch dat de leerling kan afreizen naar Duitsland. Aanmelden gaat als volgt:

* een in het Duits geschreven sollicitatiebrief, opsturen voor 15 januari naar :

Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs, t.a.v Mevrouw M. Olijerhoek, Nassauplein 8, 1815 GM Alkmaar

Nb in de brief schenkt de leerling aandacht aan de volgende punten:

- persoonlijke gegevens (naam, adres, telefoon, geboortedatum, jongen/meisje)

- motivatie voor deze sollicitatie

- beschrijving van zijn/haar 'Deutschlandbild', verwachtingen ten aanzien van de reis.

- zijn/haar hobbies, plannen na het VWO, eventuele omstandigheden die van belang zijn voor het programma etc.

* een aanbevelingsbrief van zijn/haar docent(e) Duits meesturen
* en een studieresultaten-overzicht van de laatste twee jaren bijvoegen.

In maart (2004) zullen na een selectieronde 20 leerlingen worden uitgekozen voor deelname aan het programma. Kijk ook op www.austausch.nl onder buurtaal/wedstrijden/. voor dit project!


Bij de uitwisseling van scholieren en jongeren tussen Nederland en Duitsland zijn vele overheden, semi-overheden en particuliere organisaties in beide landen betrokken.

Belangrijkste contactpersoon in Nederland is het Europees Platform voor het Nederlandse onderwijs. Hier kunt u informatie krijgen over bij voorbeeld het "Duitsland Plus"-programma en het "Vademecum voor Duits-Nederlandse partnerships van scholen". In Duitsland is de belangrijkste contactpersoon de Pädagogischer Austauschdienst - PAD.

Wegens het grensoverschrijdende belang van de uitwisseling van scholieren en jongeren hebben diverse Euregio`s hun activiteiten op dit terrein uitgebreid:

Ems-Dollart regio
Euregio Enschede/Gronau (.de) resp.(.nl)
Euregio Rijn-Waal Kleef
Rijn-Maas-Noord Mönchengladbach
Euregio Maas-Rijn Maastricht


Verdere nuttige adressen:
Jongerenuitwisseling: NIZW - Netherlands Institute of Care and Welfare
Groepsreizen, zomerkampen, verblijf bij families: IJAB-Internationaler Jugendaustausch- und Besucherdienst der Bundesrepublik Deutschland e.V.
Overzicht over de sector
Nieuws over de Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van cultuur en onderwijs
De culturele afdeling van de ambassade
Bilaterale culturele betrekkingen
FAQ
Studeren in Duitsland
Waarom Duits leren?
Cultureel leven in Duitsland
Uitwisseling van scholieren en jongeren
impressum